ציוד מכני הנדסי
מוסך הטרקטור 1-700-700-196
טוב לדעת...

 

יצירת קשר מהיר
שם:
טלפון:
מייל:
הודעה:

  אני מעוניין להצטרף למועדון הלקוחות

      ולקבל עדכונים במייל

תיקון מלגזה

 

 

המלגזות כיום מסווגות ל – 3 קטגוריות עיקריות הנבדלות באמצעי ההנעה שלהן:

מלגזות בהנעת דיזל , מלגזות בהנעת חשמל ומלגזות בהנעת גז.

בתוך כל קטגוריה כזו יש מגוון כלים בעלי כושר הרמה שונה אולם המכלולים שלהם דומים מאוד ונבדלים בגודלם ובמשקלם. רמת האחזקה (תיקון מלגזה) הנדרשת אינה קשורה לכושר ההרמה של המלגזה אולם נדרש ממוסך שעוסק בתיקון מלגזות להיות מקצועי ובעל יכולת אבחון ובדיקה של המלגזה לצורך איתור התקלה. טיפול מונע ואחזקה שוטפת של המלגזה יצמצם באופן משמעותי את מקרי תקלות השבר ויוריד את עלויות התיקון הנובעות מתיקון מלגזה.

 

תיקון מלגזה – תורן המלגזה:

המלגזה מוגדרת עפ"י פקודת הבטיחות בעבודה כמכונת הרמה ועל כן נדרשת בדיקה תקופתית של בודק מוסמך למתקני הרמה.

תורן המלגזה היא אחת המערכות במלגזה שעובדות הכי קשה. ביקורת תקופתית באמצעות בודק מוסמך למתקני הרמה חשובה מאוד לאיתור ומניעת כשלים במערכת ההרמה שמפעיל אינו ער להם ותיקון הליקויים במידת הצורך. תורן המלגזה מורכב מגוף התורן הבנוי מפרופילי U, בוכנות (הרמה, הטייה וצידוד), שולחן העבודה שהוא הגוף שעליו מוחזקים הקלשונים להרמה ולצידוד, מיסבי התורן וכמובן, השרשראות. "התארכות השרשרת" היא אחת הבדיקות החשובות המבוצעות בביקורת תקופתית שכן יש לקחת בחשבון שקריעה של השרשרת תביא לנפילתו של המטען. במקרה זה, תיקון מלגזה בזמן הינו היבט בטיחותי מהמעלה הראשונה.

במהלך הנסיעה במלגזה כל מהמורה הקיימת בשטח העבודה גורמת לקפיצת המטען הנישא באמצעות הקלשונים. קפיצות אלה יוצרות עומס רב על מיסבי התורן שתפקידם להוביל את התורן הפנימי או השולחן בתוך תורן המלגזה. מיסבי תורן שאינם מתפקדים כראוי גורמים לנזקים לתורן המלגזה. כאשר נמנעת החלפה של מיסבים אלה בזמן הדבר מביא לכך שפני שטח התורן שעליו מתגלגלים המיסבים נשחק כתוצאה מחיכוך גבוה בין המיסבים לפני שטח התורן.

מכלול נוסף בתורן שראוי לתשומת לב מיוחדת הם הקלשונים. אחד הכשלים השכיחים ביותר הינו שחיקה מרובה של עקב הקלשון, דבר הנגרם כתוצאה מכך ששרשראות ההרמה אינן מכוונות כראוי. שחיקה מרובה של עקב הקלשון עשויה לגרום לשבירת הקלשון.

 

תיקון מלגזה – בלמים:

כמו במקרה של תורן המלגזה, גם מערכת הבלמים היא אחת המערכות במלגזה שעובדות קשה. חשוב לבצע בדיקה כללית למציאת נזילות שמן וכל חשד של נזילה שקשורה בצינורות הבלם מחייבת התייחסות מיידית. תקלה במערכת בלמי הנסיעה הינה גורם בטיחותי גבוה הניתן למניעה באמצעות ביקורת תקופתית.

חשוב מאוד לבצע ביקורת תקופתית של מערכת הבלמים כל 1000 שעות עבודה של המלגזה. הבדיקה עצמה כוללת פירוק גלגלי הנסיעה ובדיקת הרפידות ומשאבת הבלם הממוקמת בין רפידות החיכוך.

במידה ונדרש להחליף צנרת במערכת הבלמים עקב בלאי או פגם , חשוב מאוד להחליף את הצנרת הפגומה בצנרת תקנית המיועדת למערכת בלמים.

 

תיקון מלגזה – היגוי וצמיגים:

קיימים שני סוגים עיקריים של צמיגים למלגזות: צמיג מלא (יצוק) וצמיג פנאומטי (אויר).

צמיג מלא הינו צמיג קשיח שלא מקבל פנצ'רים מה שמקנה לו יתרון על-פני צמיג פנאומטי.

לעומת זאת, נהיגה במלגזה עם צמיגים פנאומטיים היא נהיגה יותר רכה ונעימה. יכולת בלימת הזעזועים של צמיג פנאומטי גבוהה הרבה יותר מזו של צמיג מלא.

ככל שרמת השיכוך במהלך הנסיעה גבוהה יותר, רמת הבלאי של מערכת ההיגוי תהיה נמוכה יותר וכך גם הצורך בתיקון מלגזה. עפ"י נתונים אלה צפוי שרמת התקלות במערכת ההיגוי תהיה תלויה בראש ובראשונה בפני השטח שבו עובדת המלגזה ובסוג הצמיגים עליהן היא נוסעת.

צמיג מלא מאופיין באורך חיים טוב יותר מאשר צמיג אויר מהסיבה שאפשר לחרוץ אותו כאשר הוא נשחק (במידה ונשאר מספיק "בשר").

 

תיקון מלגזה – מנוע:

קיימים שלושה סוגי מלגזות:

  1. מלגזה המונעת באמצעות מנוע דיזל.
  2. מלגזה המונעת באמצעות חשמל (מיועדת לעבודה בעיקר במקומות סגורים).
  3. מלגזה המונעת בגז (נפוצה מאוד בחו"ל, בארץ הרבה פחות).

 

ברמת התחזוקה, מנוע דיזל דורש יותר אחזקה. יש יותר נזילות ודרושה החלפת שמנים לעומת מלגזות חשמליות שברמת התחזוקה יש צורך בעיקר לדאוג למים במצברים.

יש לשים לב לתושבות שחוקות במנוע דיזל שתפקידן למנוע רעידות מיותרות. התושבות אמורות לקבע את המנוע ושחיקה בהן עלולה לגרום לפגיעה של מאוורר המנוע בכונס האויר וכך תיתכן פגיעה ברדיאטור שיעמיד את בעל הכלי בעלויות גבוהות הרבה יותר לתיקון מלגזה.

אלטרנטור הוא למעשה המטען של המצבר. תקלה בחלק זה יכולה להיגרם ממספר סיבות: קצר מהתקנות של מערכות שונות, שחיקה מחום גבוה ובלאי.

מערכת ההצתה הוא המנגנון שאחראי לייצור תהליך הבערה במנוע. תקלה במנגנון זה לרוב תורגש באמצעות גמגום בנסיעה או תגובה איטית של דוושת הגז. תקלה זו לרוב נגרמת כתוצאה מבלאי ושחיקה.

צריכה מוגברת של מים ושמן, נטייה להתחממות וירידה בהספק או גמגום בנסיעה, כל אלה עשויים להצביע על תקלה בראש המנוע, עיוות או פריצות במבנה. המקור לתקלות בחלק זה הוא לרוב התחממות מתמשכת או תחזוקה לקויה. באחוזים אפשר יהיה להעריך כ – 30% תקלות של בלאי וכ – 70% תקלות של חוסר שמירה נאותה על טמפרטורה ועל שימוש נכון במלגזה. את ההבחנה הסופית אפשר לקבל רק לאחר הסרת ראש המנוע.

מצד שני, מנוע דיזל חזק יותר. בעליות קשה לעבוד עם מלגזה חשמלית כי ההספקים שלה נמוכים יותר.

 

תיקון מלגזה – גיר (תמסורת):

הגיר (תיבת ההילוכים) תפקידו להעביר את התנועה הסיבובית שמייצר המנוע לתנועה אנכית של גלגלי הנסיעה.

במלגזות קיימות שתי מערכות נסיעה עיקריות :

  1. גיר מכני.
  2. הידרוסטטי.

בעבר השתמשו בגירים מכניים עם מצמד שתגובתו מהירה יותר אך מקשה על המפעיל. במלגזות פחות נוח לעבוד באמצעות גירים אלו ולכן מלגזות חדישות יותר נעות באמצעות מערכות גיר הידרוסטטיות שתפעול הנסיעה באמצעותן נוח בהרבה (העברת ידית הנסיעה בין המצבים: קדימה / ניוטרל / אחורה ולחיצה על דוושת הגז).

ברמת התחזוקה הן כמעט משתוות ביניהן. לעומת זאת, עלויות תיקון מלגזה של מערכת הידרוסטטית יקרות יותר.

התקלה במערכת הנסיעה בדר"כ קלה לאבחון: החלקה בתיבת ההילוכים או דליפה של שמן גיר.

הגורמים האפשריים לתקלה: צורת נהיגה אגרסיבית, שימוש לא נכון ביחס מהירות-הילוך או החלפת שמנים שלא בזמן.